2013. szeptember 25., szerda

Fogaras-Tullisa-Retyezát-Godján túra 2013. július 26. tizenötödik nap

Korábban: Fogaras-Tullisa-Retyezát-Godján túra tizennegyedik nap



Fogaras-Tulisa-Retyezát-Godján 2013.07.26.tizenötödik nap nagyobb térképen való megjelenítése



Reggelig mit sem csillapodott a szél ereje. Remek lesz így kirándulni. Csoda, hogy a legelésző lovak föl nem dőlnek. A felhők között foltokban süt ki a nap. Bizonytalanok az árnyékok, puhák a fények. Sok-sok széles, lapos gerinc után meglepő a Mitului-nyereg. Távolabbról úgy fest, mintha két hatalmas sziklaszirt között órási mélység tátongana. Már csak egy függőhíd, sárkányok, varázslók és lovagok hiányoznak.

Pakolás a szélfogó védelmében (fotó: Őrsi Bálint)


Scarisoara tengerszem (fotó: Pap Gábor)

Cracul du Sánune (fotó: Pap Gábor)

Scarisoara csúcs (fotó: Őrsi Bálint)

Mitului-nyereg (fotó: Pap Gábor)

Gugu letérőjénél lerakjuk a táskákat és Ferit hátrahagyva elsétálunk a főcsúcsra. Néhány birkanyáj nehezíti a haladást, jobban mondva a hozzájuk tartozó kutyafalka. Alábbhagy a szél, és ideiglenesen kisüt a nap. Szolíd mászással elérhető a csúcs. Hasonló a Grohotishoz. Jó rálátás nyílik a főgerinc vonulatára és a Szárkőre. Úgy egy órát tart a visszaút is. Épp jókor jövünk, Feri már alig tudta elhessegetni a kecskéket a táskák környékéről.

Kietlenség? (fotó: Pap Gábor)

A Gugu oldalgerince (fotó: Őrsi Bálint)

Vissza a Guguról Moraru felé (fotó: Őrsi Bálint)

Moraru tengerszem (fotó: Pap Gábor)

Fel a táskákat, ebédeljünk Godján. Eseménytelen az út, kicsit meglepő a csúcs alatti kaptató, de inkább a kövek kötik le figyelmünket. Szebbnél szebb darabok hevernek a csúcs környékén, az eddigi gyűjtemény jelentős része selejtezésre kerül. Tinca is megkívánja a köveket, egy öt kilós márvány-fehér szíve minden vágya.
Ebéd közben szemlézzük a tájat. Nyugat felé a Sebesvíz széles völgye húzódik, végeláthatatlan legelőkkel. A gerinc fokozatosan ellaposodik, nem vár ránk több kétezres csúcs.
Kényelmesen baktatunk tovább. Megjelennek az áfonyák, illetve a hozzá megszólalásig hasonlító növény. Csak arról tudjuk megkülönböztetni őket, hogy utóbbinak haragoszöld levele, és lisztesebb színű termése van. Vízkészletünk fogytán, de használható forrás nemigen akad. Jobb híján megoldalazunk egy hegyet, ahol állítólag a Kárpátosok is töltöttek. Hamarosan találunk egy gyengécske merítős forrást. Feri vállalja a palacktöltést, míg mi odavagyunk a csúcson. Jó fél óra múlva mindenki végez. 

Fények és árnyékok (fotó: Pap Gábor)

Valahol a Godján-csúcs után (fotó: Pap Gábor)

Sebesvíz szelíd völgye (fotó: Pap Gábor)

A lombhullató öv után egyből havasi legelő következik (fotó: Pap Gábor)

Végeláthatatlan legelők a Sebesvíz völgyében (fotó: Őrsi Bálint)

Késő délutánra ismét kisüt a nap. Holnap alacsonyabban már biztos melegünk lesz, de most még jólesik. Továbbra is szeles a gerinc, nehezen találunk sátorhelyet. Végül Tinca talál egy kedvező kiszögellést a hegyoldalban. Ennél jobb helyet nem is kívánhattunk volna, a kilátás fejedelmi.

Linkek:
Folytatás: Fogaras-Tullisa-Retyezát-Godján túra tizenhatodik nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése