2015. március 30., hétfő

Vértesi Terep Ultramaraton 2015.




Tavalyi egészen jól sikerül verseny után idén nem számítottam sok jóra, Szintes edzéseim nem tettek jót síkfutó képességemnek. Szerencsére a rajt előtt sikerült rendbe szedni magam fejben, készen álltam, hogy kiadjam magamból ami van, bármire is elég.

Miki egy nagyobb csoporttal mindjárt az elején kereket old. Nézek is, hogy Gyurkó Peti simán lépést tart vele, pedig tavaly még egymást kerülgettük a táv első felében. Környezetemben 3-4 ember van. Mivel nem ismertem őket, így mozgásukból és a légzésvételükből próbálom következtetni, hogy mire számíthatok. Hármójuknál úgy tűnik túlhúzzák az elejét, egy kék ruhás srác viszont szép egyenletesen mozog (eredménylista alapján ő lesz Nedjalkov Balázs). Mindeközben csekkolgatom a pulzusom. Átverős a széles aszfalt: azt hiszed épp csak döcögsz, miközben már régen savasodsz. Hát az én pulzusom az ősszel mért 139-es pulzus helyett 145-150 között mozog. Kicsit korrigálok. Tapasztalat szerint 4 órás futásnál még felmehetek 145 környékére, csak okosan kell frissíteni és iszonyú sokat inni. Nem általok a “meredekebb” emelkedőkbe belegyalogolni. Bár a pulzusmérőn nem feltétlenül látszik kiugrás, de ha síkon is határon megyek, akkor itt megadnám a kegyelemdöfést a combjaimnak. Környezetemben kocogók ennek ellenére nem hagynak le, sőt a Körtvélyes utáni sík szakaszon szépen bedarálom őket Balázs kivételével. Vele nagyon hasonló tempóban vonatozunk tovább. Ő emelkedőn gyorsabb némileg, én lejtőn. Nem bocsátkozok felesleges erőfitogtatásba, korán van hozzá. Gesztesen megállok tölteni, így némi előnyre tesz szert. Feltűnik a láthatáron Gyurkó Peti háta. Vérteskozmáig szépen fel zárkózok. Állítólag 10 perc a hátrányunk. Na, az szép.

A Sárkány-völgyben lemarad Peti, újra beérem Balázst, akit ez felébreszt. Tempót vált és beáll egy 5-10 méteres távolság köztünk. Kivárok a tartalékok bedobásával.

Kapbereknél frissítéssel nagyjából 10 másodperces hátrányt szedek össze, de kár lett volna ezt beáldozni. Ez és a táska tartalékai kellenek a végjátékhoz.

Na, most jött el a tartalékok ideje. Egyenletesen tolom fel a célig a potmétert. Balázst beérem és különösebb küzdelem nélkül hagyom el. Hallgató-völgynél már stabil előnyöm van. Egy bringás szerint 3,5 perc a hátrányom. Tovább emelem az intenzitást, mellőzve a stílust. Kezdek fáradni, már csapom a lábam. Inkább ások mint futok. A faluban aztán kipaszírozok magamból mindent és 4:01-el csekkolok. Ennél többet kutyákkal a sarkamban sem tudnék most.




Adatok saját mérés szerint:
Táv (eltévedés mentes): 48,30 km
Szint: 1050 m

Linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése